(P) Blackjack – sport al mintii sau noroc pur?

In ciuda conceptiei multora si implicit denumirii, multe jocuri de noroc nu sunt doar despre momentele singulare de bafta. Poker-ul este un joc care presupune studierea adversarului, rabdare si calm, plus cunostinte solide de matematica, dar nu este singurul joc de noroc ce implica un set de carti si elemente de aritmetica. Blackjack-ul a fost mereu o enigma, un joc ce pare extrem de simplu la prima vedere, insa la care doar cei care-l complicau reuseau sa castige.

Si aici vorbim, desigur, de numarul cartilor. O practica abstracta pentru unii, normalitate pentru altii, infractiune pentru cazinouri. Dar sa o luam de la zero. Ce inseamna de fapt numarul cartilor la jocul de blackjack? Principiul de baza este ca jucatorul tine cont de cartile extrase anterioare din pachet pentru a-si mari sansele de castig. El acorda un punctaj fiecarui tip de carte si aduna in gand punctajul corespunzator de fiecare data cand aceasta este scoasa din pachet. Astfel, aduna mai multe informatii si stie cand este cazul sa mai ceara sau sa ramana la punctajul obtinut.Exista mai multe variante de a numara cartile, fiecare cu un anumit grad de dificultate. Din pacate, chiar si numaratul cartilor devine inutil atunci cand cazinourile folosesc mai multe pachete de carti la jocurile lor de blackjack. Desigur, se pot continua procedeele si-n aceste conditii, insa sa spunem doar ca trebuie sa fii inzestrat mai mult de la “mama-natura”. Evident, acum cateva decenii, lucrurile decurgeau mult mai simplu. Cazinourile foloseau, in principiu, un singur pachet de carti, iar cei care numarau reuseau sa faca bani frumos. In timp, “casa” si-a dat seama de eroare, a ridicat numarul pachetelor de carti, iar cei care au fost prinsi numarand au avut interzis in acele locatii. Sigur, nu este o practica interzisa in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca nu e o lege specifica, insa cazinourile au grija sa observe astfel de practici si sa le sanctioneze.

Atunci, ai putea crede ca poti face acest lucru pe internet. Si profitand de un ghid de blackjack online, ai putea invata si te-ai putea dezvolta pentru a saraci cazinourile online. Ei bine, nu e totul chiar atat de roz. La un joc simulat de calculator, nici n-are rost sa numeri, iar la jocurile de blackjack live, dealerul se poate apuca sa amestece cartile atunci cand te astepti mai putin, dandu-ti planurile peste cap. Partea pozitiva este ca RTP-ul jucatorului (procentul de plata) la Blackjack live depaseste 99% in cele mai multe cazuri. Superior fata de sloturi sau de alte jocuri.

Sunt multe filme care sugereaza ca blackjack-ul este un joc al mintii, cu o mica doza de noroc. Productia “21” aduce in discutie acest aspect, desi face destul de multe greseli de exprimare. Insa probabil cel mai cunoscut film publicului larg despre jocurile de noroc este “Rounders”, cu Matt Damon in rolul principal. Sunt si carti pe piata, cum ar fi “Legendele Blackjack-ului: Povestile adevarate ale jucatorilor care au demolat cazinourile”, care vin sa explice cum anumiti oameni inzestrati si-au folosit mintea pentru a castiga milioane de dolari la acest joc. Sigur, totul se intampla intr-o perioada in care erau pionieri. Desi blackjack-ul ramane mai degraba un sport al mintii, cazinourile si-au luat toate masurile de precautie pentru a evita “gaurile” din trecut.

Lasă un răspuns

Închideți meniul