Campionatul mondial de șah – între Blitz și Armageddon

După 12 partide tensionate, Norvegianul Magnus Carlsen și Americanul Fabiano Caruana sunt la egalitate perfectă, după 12 remize. Acum partida se îndreaptă spre meciurile de departajare, care s-ar putea termina cu un format controversat: Armageddon.

Magnus Carlsen este obișnuit să fie favorit în aproape orice meci pe care îl joacă. Este jucătorul cu cel mai mare rating ELO din istorie, și considerat de mulți drept cel mai bun jucător din toate timpurile. E campion mondial încă din 2013, și de atunci, a avut o postură dominantă în șahul mondial. Dar în ultimul an, dominanta sa a părut puțin mai incertă, în ciuda rezultatelor sale care au rămas impresionante. Poate datorită lipsei de motivație, poate pentru că adversarii săi au devenit mai buni, Carlsen nu mai pare invincibil — și niciunul dintre adversarii săi nu este mai redutabil decât Fabiano Caruana.

Acolo unde Carlsen e un geniu tenace, Caruana e un jucător complet. Capabil să atace și să se apere, să joace orice poziție, și să calculeze cu o lejeritate debordantă, Caruana este pe locul 2 în rating-ul mondial, extrem de aproape de Carlsen. Se anunță un meci acerb și echilibrat — dar probabil, deznodământul a surprins pe toată lumea: 12 remize în tot atâtea partide. Egalitate perfectă, nici un semn de slăbiciune. Cei doi au alternat atacurile, dar pana acum, niciunul nu a avut suficientă forță pentru a-și înfrânge adversarul, poate și datorită mizei imense care planează deasupra acestui meci.

Dacă am fi fost în fotbal, cele 90 de minute s-ar fi terminat. Acum urmează prelungirile — dar în loc de 2 reprize a câte 15 minute, jucătorii au de disputat 4 partide în care au la dispoziție câte 25 de minute, semnificativ mai puțin decât cele 90 pe care le-au avut până acum. Dacă iarăși este egalitate, se ajunge la Blitz, unde timpul este de doar 5 minute de jucător. Continuând cu metafora fotbalului, urmează penalty-urile. Toată lumea știe că nu echipa mai bună câștigă neapărat la penalty-uri, dar e nevoie de o departajare. În șah, este un sistem similar, doar că acest sistem se numește Armageddon.Challengerul Fabiano Caruana ar putea deveni primul american care cucerește titlul de campion mondial după Bobby Fischer, în 1972. Sursa: Andreas Kontokanis (CC BY SA 2.0).

Armageddon este un format controversat în șah. Presupune un singur meci, în care un jucător (tras la sorti) joacă cu piesele albe, și are 4 minute la dispoziție. Adversarul său, cu piesele negre, are doar 4 minute la dispoziție. Deoarece are mai puțin timp la dispoziție, jucătorul cu piesele negre câștigă și în caz de remiză. La fel cum în fotbal penalty-urile nu decid cine câștigă un meci, și Armageddon este privit drept un criteriu injust de departajare, doar că, la ora actuală, nu a fost găsit alt criteriu mai bun.

Spre deosebire de mai toate jocurile, remiza a făcut întotdeauna parte din esența șahului. În teorie, un meci jucat absolut perfect de ambii jucători se va termina mereu în remiză — deși acest lucru nu se întâmplă niciodată. Dar pe măsură ce jucătorii se perfecționează, remizele devin într-adevăr constante. Acest lucru este o problemă mare pentru șah, care încearcă să-și recunoașterea drept sport.

La fel ca orice sport, șahul este cu siguranță competitiv, dar în orice sport trebuie să câștige un învingător, ceea ce devine din ce în ce mai greu la cel mai înalt nivel. Șahul are de partea să o lungă istorie și tradiție, și aduce multe beneficii practicanților săi. Istoria și tradiția, însă, nu sunt suficiente pentru a clasifica o activitate drept sport — chiar și jocul de ruletă, spre exemplu, are de asemenea o istorie de sute de ani, dar nu poate fi considerată drept sport. Se pare că în era modernă, dominată de computere care bat cu lejeritate cei mai buni jucători umani, șahul trece printr-o criză de identitate.

Campionul mondial la șah va fi aflat foarte curând, dar dilema mai profundă a șahului rămâne. Este cu adevărat un sport, sau doar un joc? Din păcate, aici nu există un criteriu clar de departajare.

Lasă un răspuns

Închideți meniul