Să simți totul, dar să nu arăți nimic: de ce ai nevoie de „poker face” în timpul sporturilor de contact

O față de poker (termen cunoscut mai degrabă sub denumirea britanică poker face) este importantă chiar și în momentul în care practici lupte de contact. Sportivii încearcă de multe ori să intre în mintea adversarului și să îl intimideze prin privirea sau gesturile pe care le fac. În plus, luptătorii au motive serioase să își ascundă emoțiile și trăirile.

Un exemplu de acest gen este în Muay Thai, un sport despre care se spune că împinge atât limitele fizice, dar și pe cele mentale. Gândurile că ești obosit te vor face și mai obosit, potrivit specialiștilor. Ei justifică spunând că epuizarea este de multe ori o stare de spirit, chiar mai mult decât o resimțim fizic. În cazul în care în mintea ta este întipărit faptul că ești obosit, atunci vei avea un obstacol în plus în timpul sesiunilor de antrenament.

De asemenea, sportivilor din lupte de contact li se recomandă să nu arate niciodată dacă sunt răniți sau obosiți, pentru a nu dezvălui niciun semn de slăbiciune. Au nevoie, așadar, de poker face. În momentul în care un adversar simte o slăbiciune, el va încerca să o speculeze. Dacă vede că un luptător este afectat, spre exemplu, în zona ficatului, va încercă să îl lovească acolo atât de mult până îl va pune la podea sau îl va face să renunțe.

Înaintea unei lupte, poker face este importantă și pentru a-ți intimida adversarii. Spre exemplu, în momentul cântarului dinaintea galelor de box, este cunoscut faptul că cei doi sportivi încearcă să se intimideze, în așa fel încât să își arate că nu se tem de nimic.De multe ori au rezultat momente tensionate, în care sportivii au fost aproape să înceapă bătălia chiar înainte să ajungă în ring. De asemenea, înainte de gongul de start, unii dintre ei poartă căști, încearcă să nu aibă contact cu publicul, iar odată ajunși în ring vor să îi arate adversarului că sunt pregătiți de o luptă de cel mai înalt nivel, prin câteva priviri bine țintuite.

Poker face, o expresie importată din jocul de poker

Pokerul este în acest moment cel mai popular joc de cărți din lume și astfel e cumva firesc că anumite expresii întâlnite în el să fie folosite și în viața de zi cu zi, în alte domenii. Milioane de oameni practică zilnic jocuri poker pe platforme online și noi recorduri sunt stabilite la evenimente live – așa cum a fost cazul la Main Event-ul WSOP 2023 recent încheiat. Așadar, expresii precum poker face sunt folosite adesea nu doar în timpul jocului, ci și în alte domenii, cum ar fi luptele sportive.

Prin poker face se explică ascunderea emoțiilor în timpul unei acțiuni, în așa fel încât cei din jur să nu își dea seama care este starea ta de spirit de fapt. În poker se folosește tocmai pentru ca adversarii să nu își dea seama dacă ai o mână bună sau una proastă. Dacă ei vor simți că ești emoționat și că ai o mână slabă, s-ar putea să speculeze și să profite pentru a-ți lua jetoanele.

Expresia a apărut prima dată oficial în anul 1875, în cartea Cavendish. Round Games at Cards, scrisă de Thomas de la Rue. El a prezentat tainele jocului de poker și strategii din acea perioada de început. Scriitorul a relatat Poker Face ca fiind o încercare a jucătorilor de a nu se da de gol în momentul în care sunt la masă.

În ultimele decenii, expresia a devenit însă din ce în ce mai populară și a fost introdusă chiar și în dicționarul Oxford English Dictionary. “Se pare că dacă ai un poker face bun este un avantaj. Nimeni care are pretenții nu își va trăda valoarea mâinii prin gesturi sau alte manifestări”, este descrierea expresiei din Oxford English Dictionary.

Poker Face, o melodie de top a lui Lady Gaga

Pentru publicul larg, Poker Face este și o melodie populară ce îi aparține cântăreței Lady Gaga. Lansată în urmă cu 13 ani, aceasta are deja 1.1 miliarde de vizualizări pe YouTube și este una dintre piesele de referință de la Lady Gaga. A fost un hit uriaș în momentul lansării și a ajuns pe primul loc în topuri din 20 de țări, inclusiv în SUA, Marea Britanie, Noua Zeelandă și Canada. A fost cea mai cumpărată melodie în momentul lansării și a beneficiat și de o nominalizare la Premiile Grammy.

Lasă un răspuns