LA BAIA DE ARIEȘ…O POVESTE FĂRĂ SFÂRȘIT …,  „MECIUL DE ADIO”! (GALERIE FOTO)

Sfârșit de primăvară, soare strălucitor pe cerul senin, ce prefigurează pentru adolescenți un sfârșit de an școlar entuziasmant cu speranțe împlinite, împletite cu splendide miresme de liliac.

A fost un nou an de pomină, marcat în prima sa parte de angoasele și neliniștile provocate de ultimele zvâcniri pandemice, ce lasă încă nevindecate în totalitate, frisoane de apăsare sufletească în rândul multor tineri. Cu toate acestea, venirea primăverii și bucuria generată de încheierea pandemiei, regăsirea treptată a firescului, au readus licărirea și impetuozitatea spiritului animator de odinioară, cu precădere în rândul liceenilor dornici de a da consistență și savoare tinereții.

Reluarea într-un ritm susținut a activităților școlare și extrașcolare, unele dintre ele cu specific local de mare atracție în rândul comunităților zonale, a dezlănțuit noi pasiuni și mult patos în rândul celor implicați, fiind totodată și un prilej de continuare a frumoaselor tradiții ce însuflețesc perpetuu arealul educațional.

În această dinamică captivantă și emoționantă, un eveniment aparte domină finalurile de an școlar pentru elevii Liceului „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș, de mai bine de 50 de ani, de când a dobândit caracterul de unicitate la nivel național.

Este vorba de nelipsitul și mult așteptatul de întreaga „suflare comunitară” , MECI DE ADIO, care prin tot ceea ce înseamnă conceperea, organizarea, implicarea cvasitotală a elevilor, părinților, profesorilor, autorităților locale, precum și altor instituții partener(Clubul Sportiv „Arieșul Baia de Arieș”, Poliția Orașului Baia de Arieș), nu are în acest format niciun corespondent similar, ci doar adaptări.De la prima sa desfășurare, în primăvara lui 1968(o altfel de „primăvară de la Praga”, sub cu totul alte coordonate), au trecut iată, 54 de ani, răstimp în care evenimentul în sine, cu excepția anului nefast 2020, când rigorile pandemiei l-au sistat, a fost de fiecare dată „capul de afiș” pentru frumoșii noștri liceeni și o remarcabilă carte de vizită pentru localitate, prin popularitatea și promovarea specială de care s-a bucurat.

Organizat cu minuțiozitate de către colectivul claselor a XI-a, sub atenta îndrumare a diriginților acestora, evenimentul intitulat sugestiv : „Meciul de Adio” constă într-un memorabil meci de fotbal între „selecționatele” claselor a XI-a și a XII-a, pe stadionul „Arieșul” din Baia de Arieș, precedat de meciul de handbal disputat între reprezentantele acestor 2 generații.

Constituind o adevărate punte de legătură între generații, care începând cu anii 90 ai secolului trecut, a cuprins și clasele gimnaziale a VII-a și a VIII-a, ce au propriul lor „Meci de Adio” acest proiect școlar este mai mult decât o întrecere care evidențiază calitățile sportive, ci a avut mereu menirea de a încununa într-o ambianță sărbătorească, pe cei ce se despart de anii magici de liceu.

Prin urmare, vineri, 13 mai 2022, pe o vreme impecabilă, începând cu orele 13, la încheierea cursurilor, cu derogarea de o oră, am asistat la o deplasare în masă a populației școlare(însoțită de către diriginți și profesori), de la Liceu către baza sportivă „Arieșul”, înzestrată anul acesta și cu o cochetă tribună încăpătoare, a cărei lucrări sunt în faza ultimelor finisări.

Aici, grație administatorului bazei sportive și antrenorul echipei de fotbal locale, domnul Dup Marius(zis „Hagi”), care a pregătit exemplar suprafețele celor două terenuri sportive(cel sintetic-dotat și acesta cu o minitribună adecvată și cel mare cu iarbă), elevii bucurându-se de cele mai bune condiții de desfășurare. Un rol major în asigurarea ambianței minunate pe tot parcursul evenimentului l-a avut Dj-ul Alex Moga(DJ In Aless).

La ora 13, în deschidere, a avut loc meciul de handbal al fetelor pe terenul sintetic, arbitrat de colega lor mai mică, Violeta Popa, victoria revenind după un joc echilibrat, clasei a XII-a.

Apoi, la ora 14 a urmat jocul de fotbal al băieților pe terenul mare, arbitrii fiind Dup Marius(central), respectiv, Cărășel Robert și Sima Robert(tușieri). Echipele, asemeni marilor competiții, au fost prezentate de la microfon de către DJ In Aless și Bondric Nicoleta(cea care s-a ocupat și de imortalizarea în fotografii a momentelor speciale, ea fiind elevă în clasa a XII-a), în uralele celor două frumoase galerii și acompaniați de către diriginții prezenți(prof. Bunea Bănică-cls. a XI-a, respectiv, prof. Cenan Nicoleta-cls. a XII-a). Tribuna s-a populat pe parcursul meciului, nelipsind zgomotoasele vuvuzele, încurajările frecvente ale susținătorilor și….golurile spectaculoase din partea ambelor echipe. Victoria a revenit și de această dată reprezentanților claselor a XII-a, cu mențiunea că lotul clasei a XI-a a fost completat și cu 3 elevi din clasele inferioare, datorită numărului insuficient de băieți.

La final s-au încins 2 hore tradiționale ale celor 2 echipe, dimpreună cu diriginții și susținătorii lor, însă evenimentul a avut un final euforic, prin discoteca comună animată cu energie, jocuri de lumini și hit-uri excepționale, asigurată profesionist până târziu în noapte de către DJ ICE(Mc-Dj-ice), care i-a acaparat total pe tineri.

Așadar, o nouă pagină, din această „poveste fără sfârșit” a liceenilor din Baia de Arieș și-a consumat „cerneala” în catalogul de suflet al tinerilor noștri, în viața cotidiană a unei comunități mici, dar care mereu se reinventează, păstrând însă nemuritoare amintirile „frumoasei nebunii” adolescentine, pe parcursul magic al vieții. (Profesor Vasile VOLCOV)

GALERIE FOTO

 

Lasă un răspuns