La Baia de Arieș, frumoasa tradiție a sfârșitului de an școlar…continuă! (GALERIE FOTO)

„Acceptă provocările pentru a putea simţi bucuria victoriei !”, avea să spună la finele celui de-al Doilea Război Mondial, iscusitul general american, George Smith Patton, unul din marii artizani ai victoriei Aliaților. După mai bine de un an de acerbe încercări provocate de teribila pandemie, ce încă lasă urme în plan fizic, mental, economic și social, viața comunitară pare-se că își regăsește într-o cadență deși redusă, sensul și menirea de odinioară.

Școala, una dintre instituțiile puternic afectate de durata și amploarea virusului, recapătă mult dorita participare fizică, pentru a exercita cu temei rolul educației permanente în ritmul și ambianța adecvată.

Aflându-ne în etapa finală a acestui an școlar atât de încercat prin privațiunile, restricțiile și durerile resimțite mai mult sau mai puțin acut, iată că s-a ivit și un orizont senin de a conchide cu un dram de normalitate multiplele așteptări și speranțe.Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș pătruns implicit și el de nedorita  pandemie, reușește ca la acest frumos și optimizant început de „Cireșar”, după o intensă așteptare de circa doi ani, să regăsească cu un maxim de bucurie două evenimente profund emoționante și captivante pentru mica urbe din Apuseni : „Predarea Cheii” (joi, 3 iunie 2021), respectIV „Meciul de Adio” (vineri, 4 iunie 2021). Ambele acțiuni școlare, urmează o tradiție minunată ce marchează sensibilitatea și semnificația edificatoare a despărțirii de o nouă generație de absolvenți (cea de-a 67-a) care și-a lăsat cu prisosință și ea prin elevi și diriginții, dimpreună cu profesorii îndrumători, amprenta benefică și trainică în acest prestigios așezământ educațional.

Dacă primul eveniment școlar, a urmat parcursul firesc regăsit în toate liceele din țară într-o atmosferă specifică transferului de ștafetă între generații, cel de-al doilea are caracter de unicitate în școlile românești, el nemaiîntâlnindu-se practic în nicio altă parte a țării în acest format.

Organizat încă din anul școlar 1967-1968 de către colectivul claselor a XI-a sub atenta îndrumare a diriginților acestora, evenimentul intitulat sugestiv : „Meciul de Adio” constă într-un memorabil meci de fotbal între „selecționatele” claselor a XI-a și a XII-a, pe stadionul „Arieșul” din Baia de Arieș, precedat de meciul de handbal disputat între reprezentantele acestor 2 generații, conferind astfel un și mai atractiv rămas bun absolvenților ce se despart de anii magici de liceu.

Farmecul său constă în faptul că dincolo de întrecerea sportivă într-un desăvârșit spirit de fair-play, se remarcă implicarea numeroasă a comunității școlare și locale, având astfel conotația unei sărbători locale pentru orașul Baia de Arieș. În plus, începând cu anii ‘90 ai secolului trecut, meciurile de fotbal și handbal între cele 2 generații de liceeni au fost dublate de astfel de acțiuni și între clasele gimnaziale a VII-a și a VIII-a, având organizatori de asemenea pe primii. Ani de-a rândul prezența numeroasă, zgomotoasă și colorată(susținătorii aveau și ei în ziua meciului culori asortate cu echipamentul echipei preferate, care de multe ori era achizionat prin comandă specială, iar mai recent prin bunăvoința administratorului clubului sportiv), aproape că separau preț de o zi localitatea, în două tabere care  impulsionau euforic echipele, fără însă ca să degenereze câtuși de puțin într-un moment conflictual sau ranchiunos. Indiferent de scorul consemnat la sfârșit, într-un crâmpei sărbătoresc întreaga asistență prezentă la meci se retrăgea apoi pe dealul din spatele școlii în apropierea legendarei „Șura lui Bocșa” unde iarăși, într-un atmosferă dominată de bună dispoziție și bun simț se continua petrecerea ce marca despărțireade absolvenți.

Anul acesta, evenimentul în sine, date fiind condițiile pandemice, aflat până în ultimul moment în suspans de a fi organizat (cum de altfel și cel al „Predării Cheii”) s-a bucurat de o participare mai redusă, fără însă ca să-i atenueze însemnătatea.

Astfel, începând cu ora 13.00, pe o vreme impecabilă, asemeni celei din ziua precedentului eveniment școlar, a avut loc meciul de handbal al fetelor, urmat de la ora 14.00 de meciul de fotbal al băieților. În ambele jocuri, scorul final nu a contat foarte mult! Trebuie menționat faptul că, suprafața de joc a ambelor terenuri(cel sintetic și cel cu iarbă) s-a prezentat în condiții excelente, grație domnului Dup Marius („Hagi”) administratorul și antrenorul echipei de fotbal locale care a făcut ca sărbătoarea în sine să fie și mai plăcută.

Asistența a fost una rezonabilă (circa 200 de spectatori), iar protagoniștii din teren au fost urmăriți și susținuți, pe lângă numeroșii elevi și de către diriginții acestora (Prof. Toader Andreia și Prof. Cenan Nicoleta-cls. a XI-a respectiv Prof. Bunea Bănică și Prof. Gaidei Cristina-cls.a XII-a), prof. Ioniță Emilia, Stoina Rodica, Trif Kato, Volcov Claudiu, Înv. Coroiu Elena, D-l Viceprimar Țimonea Petru, D-l Comandant al Poliției Orașului Baia de Arieș, Popa Sorin, părinți ai elevilor participanți, totul într-o ambianță muzicală oferită pe tot parcursul evenimentului și până târziu în noapte de către îndrăgitul DJ local, Moga Alexandru (DJ In Aless).

Iată așadar, că bucuria și onoarea de a continua tradiția admirabilă a unor astfel de momente de neuitat, a fost consumată cu succes și anul acesta școlar la Baia de Arieș, iar tuturor celor implicați, organizatorilor, gazdei și participanților nu putem decât să le adresăm sincere felicitări și să nutrim speranța și convingerea că „sfârșitul nu-i aici”!, deoarece citându-l pe marele filosof Seneca : „În mare parte, succesul stă în voința de a învinge” (Prof. Claudiu VOLCOV) GALERIE FOTO

Lasă un răspuns