Alexei Fedorov (Belarus), Bohdan Lozynskyi (Ucraina) şi Claudiu Roşca (Târgu Jiu) sunt câştigătorii celor trei secţiuni ale Openului Internaţional al României! (GALERIE FOTO)

Punct final în a 4-a ediţie a Openului Internaţional al României la şah, copetiţie găzduită de Hotelul Transilvania din România. La capătul unei săptămâni de dispute foarte aprige pe tablele cu 64 de pătrăţele, ieri au fost desemnaţi învingătorii în cele trei secţiuni ale competiţiei: A- pentru jucători cu rating peste 2200, B- pentru jucători cu rating peste 1600 şi Openului Municipiului Alba Iulia pentru jucători cu rating sub 1600.
În secţiunea A s-a impus Alexei Fedorov (Belarus) cu 7 puncte, care l-a devansat la criteriile de departajare pe Artem Omelja (Ucraina), care a totalizat acelaşi număr de puncte. Podiumul a fost completat de Gevorg Harutjunyan (Armenia) cu 6,5 puncte. Excelentă a fost evoluţia multiplei campioane a Indiei, marea maestră internaţională Mary Ann Gomes, care s-a clasat pe locul 4 cu 6 puncte, fără să piardă vreo partidă în disputele cu redutabilii săi adversari, acelaşi număr de puncte fiind obţinut şi de Alexandru David (România), Eduard Andreev (Ucraina) şi Shantanu Bhambure (India). Evoluţii bune au avut şi albaiulienii Adrian Sechereş şi Iustin Ciorgovean, care au acumulat câte 5 puncte, clasându-se pe locurile 13, respectiv 16 din 44 de participanţi, dar şi Radu Ţâmpea (13 ani), care la prima sa prezenţă într-un turneu de asemenea anvergură a acumulat 3,5 puncte.
În secţiunea B, la care au participat 70 de jucători, câştigătorul s-a decis în partida directă din ultima rundă când Bohdan Lozynskyi (Ucraina) a învins-o pe Valentina Verbin (Moldova), desprinzându-se în fruntea clasamentului, în timp ce junioara din Moldova a căzut pe locul 3, care însă îi asigură calificarea în secţiunea A la ediţia de anul viitor a Openului Internaţional al României. Pe locul 2 s-a clasat Sorin Levay (Satu Mare), care a avut un finiş foarte bun, cu 3 victorii în ultimele 3 partide. Foarte bine a jucat maestrul aiudean Ionel Miron, care a împărţit poziţia a 4-a cu Vasile Roşca (Târgovişte).
Atât la această secţiune, cât şi la secţiunea A, trebuie remarcată evoluţia foarte bună a mai multor juniori din loturile naţionale, foarte mulţi dintre aceştia câştigând premii speciale sau obţinând puncte rating care le permit ascensiunea spre nivele superioare de clasificare.
Openul Municipiului Alba Iulia pentru jucători cu rating sub 1600 a fost câştigat de Claudiu Roşca (Târgu Jiu), un jucător aflat la prima sa participare într-un turneu omologat FIDE! Locul 2 a fost ocupat de Cornel Vasilca (Sebeş), podiumul fiind completat de Mihai Iosif (Orăştie). La această secţiune au participat 75 de jucători.
Arbitrajul a fost asigurat de Vitorino Dias Ferreira (Portugalia), Alin Câmpean (Arad), Ciprian Munteanu (Satu Mare), Marius Ceteraş (Alba Iulia) şi Aurelian Vlad (Aiud).
Openul Internaţional al României la şah a fost organizat de Federaţia Română de Şah şi Consiliul Judeţean Alba, festivalul din acest an fiind cel mai mare eveniment şahist organizat vreodată la Alba Iulia, circa 300 de participanţi din 12 ţări luând startul în turnee de diferite tipuri organizate de-a lungul a 9 zile la Alba Iulia. (Comunicat de presă, Marius CETERAȘ)

Lasă un răspuns

Închideți meniul