Fibonacci vs. Martingale – Care strategie de pariuri este mai bună?

Atunci când un parior este în căutarea unei strategii, primul lucru de care este interesat în cele mai multe cazuri este profitabilitatea acelui sistem și felul în care noua metodă îi poate îmbunătăți rezultatele. Jucând haotic nu se poate ajunge nicăieri pe termen mediu și lung, iar pariorii care conștientizează acest lucru ajung de cele mai multe ori să încerce una dintre aceste două strategii: Fibonacci și Martingale. În continuare vă vom prezenta ambele strategii și vom încerca să facem o comparație cât se poate de obiectivă între ele.

Fibonacci

Șirul lui Fibonacci se regăsește în foarte multe lucruri din natură, iar reprezentarea grafică a acestui șir nu face altceva decât să confirme acest lucru; nu degeaba este numit și Codul sursă al creației lui Dumnezeu. Ei bine, pe lângă întrebuințările sale în matematică, fizică și medicină, șirul lui Fibonacci a fost introdus de multă vreme și în industria jocurilor de noroc.

Șirul de bază prezentat de cele mai multe ori este acesta: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144 …

Pentru a aplica această strategie progresivă de mize pariorul trebuie să efectueze o simplă adunare, și anume să adune precedentele două mize investite în pariuri pierzătoare consecutive. Să folosim un exemplu:

  1. Ai mizat 1 RON pe un bilet și ai pierdut,
  2. Ai mizat 1 RON pe un bilet și ai pierdut,
  3. Acum, aduni precedentele două mize pierdute (1 + 1) și vei paria 2 RON pe un bilet, pe care îl pierzi,
  4. Următoarea miză va fi (1 + 2) de 3 RON, dar și biletul acesta este pierzător, așa că…
  5. Următorul bilet îl vei juca cu o miză de (2 + 3) 5 RON, dar nici de data asta nu ai avut noroc
  6. Astfel încât următoarea ta miză va fi de (3 + 5) 8 RON, dar de data asta ai avut succes!
  7. Următorul pariu va fi de 1 RON, pentru că ai câștigat la pasul anterior și acum începi de la miza inițială și tot așa…

Ideea de bază este simplă, atunci când câștigi joci aceeași miză inițială, iar atunci când pierzi, repeți miza inițială, după care următorul pas este să aduni precedentele două mize pierdute și tot așa.

Martingale

Acesta este cea mai simplă strategie, dar și cea mai periculoasă, pentru că presupune dublarea mizei după fiecare pariu pierzător. Într-o lume teoretică, această strategie ar fi infailibilă dacă jucătorul ar dispune de un buget colosal, iar operatorii de jocuri de noroc nu l-ar limita niciodată, însă în viața reală nu se întâmplă asta.

Șirul Martingale arată astfel: 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512, 1024, 2048 etc.

Inițial, acest sistem a fost gândit pentru jocurile de ruletă, însă ulterior a început să fie folosit și la pariuri sportive. Dublând de fiecare dată miza și jucând pe pariuri cu cotă 2.00, pariorul va obține un profit de o unitate, indiferent de pasul la care realizează acest lucru.

Care strategie de pariuri este mai bună?

Strategia Martingale necesită un buget mare, așa că un jucător se poate folosi de pachetul de bun venit de la Betano pentru a-și rotunji banca, însă acest lucru nu înseamnă neapărat ca va fi și de ajuns. Martingale este o strategie extrem de riscantă, dar una care le oferă pariorilor și destule șanse să re redreseze, ce-i drept, nu foarte multe în comparație cu Fibonacci.

În ceea ce privește Fibonacci avem de-a face cu o strategie care necesită mizarea pe cote ceva mai mare pentru a obține profit, așa că o cotă de 2.00 nu este suficientă, deci implicit ponturile jucate trebuie să fie ceva mai riscante. Totuși, progresia acestui sistem este mult mai lentă decât la Martingale: La pasul 12, la Fibonacci se mizează 144 de unități, în timp ce la Martingale este nevoie de 2048.

Cert este că varianta mai la îndemână este Fibonacci, pentru că necesită un buget mai mic și presiunea pe care pierderile o pun pe umerii jucătorilor este semnificativ redusă în comparație cu Martingale. Ca recomandare, nu vă sfătuiesc să jucați nici un fel de strategie progresivă la pariuri cu un buget consistent, pentru că este foarte puțin probabil să o scoateți la capăt. De aceea, dacă vreți să încercați vreodată astfel de abordări, jucați bugete mici și începeți cu miza minimă pe care vi-o permite agenția de pariuri online la care jucați.

Cea mai simplă strategie de money management este și cea folosită de profesioniști. Dacă vrei să o încerci va trebui să-ți stabilești un procent inițial din banca inițială ca miză de referință pentru toate pariurile tale. Condiția este ca acel procent să nu depășească 3% din banca inițială. Astfel, vei avea un mai bun control asupra rezultatelor tale pe termen lung și vei putea să supraviețuiești șiruri de peste 30 de pierderi consecutive, fără să ajungi la faliment. Ce-i drept, nici câștigurile nu vor fi spectaculoase pe termen scurt, însă dacă privești imaginea de ansamblu vei vedea că această metodă poate fi mai eficientă și pentru tine.

Lasă un răspuns