Nicolae Stanciu, în prim plan după un sezon excelent, dar și pentru gestul său dinaintea partidei cu Anglia

După ce a trimis 8 pase de gol și a marcat de 16 ori în cele 45 de apariții pentru Slavia Praga în sezonul precedent, mijlocașul care s-a lansat în fotbal la Unirea Alba Iulia a captat atenția multor persoane din Europa, după ce a refuzat să îngenuncheze la începutul meciului amical Anglia – România. Stanciu și Nedelcearu au fost singurii fotbaliști care au refuzat să participe la acest gest.

Am făcut același lucru cu Slavia în partida din sferturile Europa League cu Arsenal, mi se pare normal, colegul meu de la Slavia a fost suspendat 10 etape fără nicio probă, doar că cineva ar fi zis că ar fi spus acel cuvânt pe care nu îl pot spune. Am decis să nu mă pun in genunchi, nu cred că asta e soluția”, a explicat Nicolae Stanciu după meci.

Internaționalii maghiari, croați și ruși au refuzat să îngenuncheze în debutul meciurilor de la Euro 2020.

Ce urmează pentru Stanciu?

După ce anul trecut s-a discutat despre un posibil transfer al lui Stanciu la Leeds, presa din Scoția a vorbit despre un posibil transfer al său la Rangers, după dubla câștigată de Slavia Praga în fața campioanei Scoției, pentru care evoluează colegul și totodată rivalul său de la echipa națională, Ianis Hagi. Jucătorul a dezmințit însă zvonurile, spunând că nu a auzit nimic despre o astfel de ofertă.

în această vară se discută despre o mutare a sa în Turcia, la Galatasaray. Stanciu a fost desemnat cel mai bun jucător străin din campionatul Cehiei, așa că nu ar trebui să ducă lipsă de oferte, însă este posibil să nu aflăm vești despre viitorul său până la încheierea Campionatului European de Fotbal, Euro 2020. Momentan, specialiștii de la transfermarkt.com evaluează cota de piață a lui Stanciu la 6 milioane de euro.

Colegii cehi ai lui Stanciu au meci greu în această duminică. Cehia va întâlni Olanda în cadrul optimilor Euro 2020. Conform cote-pariuri.ro, Olanda pleacă cu prima șansă, cotele fiind de 1.70 pentru victoria acestora, 3.90 pentru egal și 5.40 pentru echipa antrenată de Jaroslav Silhavy.

Susținut pentru gestul său

Foarte multe persoane le-au luat apărarea lui Stanciu și Nedelcearu, iar unele voci chiar au salutat gestul și i-au felicitat pe băieți. Iată câteva exemple:

Probabil că în Cehia nu se practică chestia asta, băieții ăia din Grecia nici atât. Am văzut 9 jucători care au reacționat, cei doi nu au reacționat. Nu sunt de condamnat„, a spus Ilie Dumitrescu.

Mie mi se par exagerate aceste chestiuni. Ca și atunci, pe Stadionul Ghencea, când toată echipa a îngenuncheat, Lăcătuș nu a îngenuncheat în fața suporterilor. E același lucru, de ce nu?”, a fost și reacția lui Helmut Duckadam.

Eu îi susțin, sunt alături de ei. Simt nevoia să zic public pentru că au făcut cum au considerat ei. A ieșit un megascandal. Dar de ce să îngenunchez? Sunt antirasist, dar de ce să stau în genunchi pe stadioane? Asta înseamnă să fii antirasist? Pe bune? Cine a stabilit? Black Lives Matter. Și ei cine sunt? Organizație anti-rasism. Ok, și nu pot fi antirasist fără să îmi dea certificat organizația Black Lives Matter? Ei zic nu. Ei au confiscat tema antirasismului și, dacă nu faci ce spun ei, automat ești rasist„, a spus Mircea Badea la Antena 3.

Nu cred că musai trebuie să îngenunchem pentru a demonstra că suntem împotriva rasismului; Nu cred că un gest de umilință din partea cuiva mă va face să nu mai văd umilința la care am fost expus timp de multe generații; Nu cred că un genunchi pus în pământ mă va face sa uit secolele de violuri, bătăi și abuzuri la care ai mei au fost expuși;  Nu cred ca toți cei care au făcut gestul îngenunchierii sunt, cu adevărat, promotori ai diversității și anti-rasismului. Prefer sa ne uitam in ochi, să ne luăm în brațe, sa zâmbim și să facem tot ce ține de fiecare dintre noi ca societatea în care trăim să vadă în fiecare ceea ce trebuie să vadă. Bucurându-ne de frumusețea diversității”, a scris sociologul Gelu Duminică pe Facebook.

Fostul europarlamentar englez Martin Daubney a salutat gestul celor doi sportivi români printr-o postare pe Twitter: „Vă invit la TalkRadio, la 10:40, când voi spune că este timpul să punem capăt semnului virtuții separatiste de a îngenunchea la meciurile de fotbal – trebuie să-l eliminăm înainte de Euro 2020 sau va începe să predomine„. Apoi, în timpul emisiunii, Daubney a lăsat să se înțeleagă că Stanciu și Nedelcearu erau internaționali englezi: „Interesant, dacă te uitai aseară la Stadionul Riverside, erau doi fani ai Angliei, pardon, doi jucători ai Angliei, care nu au îngenuncheat. Mă întreb dacă vreunul dintre ascultătorii tăi știe cine sunt acei jucători, aș dori să le spun ‘bine ați făcut’ acestor băieți, sunt cei care dau exemplul„.

Stanciu, deși a evoluat 3 sezoane pentru FCSB, între 2013 și 2016, înainte de a plecat la Anderlecht, este membru de elită în programul DDB, iar gestul său și al lui Nedelcearu a fost lăudat: „DOI ROMANI CU CARE NE MÂNDRIM: Ionuț Nedelcearu și Nicolae Stanciu. Doi dinamoviști și membri Elite în programddb.ro. Felicitări și celui mai bun jucător de pe teren, Deian Sorescu! Culmea este că gestul de a te pleca în genunchi la comandă, poartă tocmai semnificația sclaviei. Gestul lor a devenit simbol al libertății de conștiință în toate culturile lumii. A STA DREPT, A AVEA COLOANĂ VERTEBRALA, A NU-ȚI PLECA GENUNCHIUL, sunt expresii care definesc LIBERTATEA în toate limbile Pământului” au spus dinamoviștii în comunicat.

Lasă un răspuns