• Categorie Articol:Alte Sporturi

Marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia) a câştigat Cupa Unirii la şah, competiţie care precede Openul Internaţional “România 100”. Vine din prima ţară din lume în care şahul este materie obligatorie în şcoli!

Se aproprie startul celui mai puternic turneu de şah organizat vreodată la Alba Iulia şi deja concurenţii au început să sosească în oraşul Marii Uniri. Primul dintre favoriţi care a ajuns la Alba Iulia a fost marele maestru internaţional Gevorg Harutjunyan (Armenia). În vârsta de 37 de ani, acesta vine dintr-o ţară în care şahul este privit ca o religie şi concurează serios cu fotbalul ca popularitate. Practicat în Armenia încă din Evul Mediu, şahul a devenit extrem de popular în perioada sovietică a ţării după ce armeanul Tigran Petrosian a devenit campion mondial în  1963 în urma victoriei asupra “patriarhului şahului sovietic” Mihail Botwinnik, fiind cel mai bun jucător din lume până în 1969 când a fost detronat de Boris Spassky.  După obţinerea independenţei Armenia a câştigat Campionatul European pe echipe în 2009, Campionatul Mondial pe echipe în 2011 şi Olimpiada de şah pe echipe în 2006, 2008 şi 2012 fiind considerată una dintre marile forţe ale şahului mondial. Popularitatea imensă a şahului din această ţară, unde este mult mai îndrăgit decât fotbalul sau alte sporturi, a dus în 2011 la introducerea şahului ca materie obligatorie în toate şcolile publice pentru copiii cu vârsta între 6 şi 8 ani. Autorităţile armene justifică această decizie nu prin dorinţa de a forma campioni la şah, ci prin aceea de a construi caractere puternice, cunoscut fiind rolul educaţional important al jocului de şah. Proiectul implementării şahului în şcolile din Armenia a decurs în general bine, deşi există şi unele probleme “Publicul larg percepe foarte bine introducerea şahului în şcoli şi apreciază beneficiile educaţionale ale acestui joc. Manualele şcolare sunt însă mai puţin adecvate scopului acestui proiect, acela de a iniţia copiii în jocul de şah şi nu de a îi face şahişti de performanţă. Unele probleme sunt foarte dificile, chiar eu a trebuit să mă gândesc serios pentru a le rezolva, ceea ce nu este normal.” spune marele maestru armean prezent la Alba Iulia.

Deşi este jucător profesionist, Gevorg Harutjunyan a accepta cu plăcere invitaţia de a participa la Cupa Unirii la şah, un turneu de şah rapid în care alături de jucătorii amatori locali au fost invitaţi şahişti ai cluburilor din Râtişor (Serbia), un sat cu o populaţie majoritar românească, Padina (Serbia) şi Asociaţia Şahiştilor Români din Ungaria. Ideea turneului a fost aceea de a uni prin pasiunea pentru jocul de şah români pe care trasarea graniţelor i-a plasat în diferite ţări, lor alăturându-li-se şi şahişti de etnie sârbă, slovacă sau maghiară. Cei 41 de participanţi au demonstrat încă o data că deviza FIDE “Gens una sumus” (Suntem o singură familie) nu a fost aleasă întâmplător, pasiunea pentru şah putând şterge orice diferente entice, culturale, religioase sau sociale.

Aşa cum era de aşteptat marele maestru international armean a dominat clar turneul, câştigând toate cele 6 partide jucate şi adjudecându-şi Cupa Unirii, primul trofeul pus în joc la festivalul şahist care se desfăşoară în aceste zile la Alba Iulia. El a fost urmat în clasament de Răzvan Teodorescu (Alba Iulia), Mihai Vâlceanu (Cugir) şi juniorul Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca), toţi cu 5 puncte. Festivitatea de premiere a fost onorată de prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi a deputatului Florin Roman, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului a Camerei Deputaţilor, care au oferit premii nu doar primilor clasaţi, ci şi numeroase premii speciale pentru copii, juniori şi veterani, după cum urmează:

Veterani 70+ Gyorgy Kozma (Gyula – Ungaria)

Veterani 65+ Jovan Koza (Râtişor – Serbia), Mircea Cepoiu (Alba Iulia)

Veterani 50+ Pau Voina (Râtişor – Serbia), Nicolae Şandru (Aiud), + Slavko Jovanovic (Râtişor – Serbia), Peter Sztan (Gyula Ungaria)

Juniori sub 16 ani: Raul Ferenţiu (Cluj-Napoca), Ilie Arion (Cugir)

Copii sub 10 ani: George Pleşa, Răzvan Burja-Udrea, Eduard Piţu (toţi Alba Iulia)

Copii sub 9 ani: Alexandru Simina, Andrei Simina, Răzvan Schiau (toţi Alba Iulia)

Copii sub 8 ani: Akexandru Măcăleţ (Alba Iulia), Mara Ferenţiu (Cluj-Napoca), Călina Furdui (Alba Iulia)

Turneul a fost găzduit de Pizzeria Iulia din Alba Iulia, arbitrajul fiind asigurat de Marius Ceteraş.

De notat şi revenirea în competiţiile şahiste după o pauză de mai bine de 3 decenii a profesorului Dorin Sandea, fost inspector şcolar judeţean şi actual consilier judeţean, care a ţinut să fie prezent la această sărbătoare a şahului românesc. (Comunicat de presă, Marius CETERAŞ)

Lasă un răspuns