CURS DE OBȚINERE A LICENȚEI UEFA B 2018 – ALBA IULIA!

Pentru prima dată Școala Federală de Antrenori organizează în teritoriu licența UEFA B! În perspectivă urmează să se organizeze cursuri de licența UEFA B și în alte regiuni ale țării. Notă: pentru cei interesați să urmeze cursurile UEFA B la București, vă informăm că în primăvara anului 2018 se desfășoară o ediție a cursului și la București. Începând cu data de 10 ianuarie 2018 până la data de 28 februarie 2018, Școala Federală de Antrenori anunță perioada de depunerea a dosarelor pentru candidații care doresc să urmeze cursurile licenței UEFA B desfășurate la Alba Iulia. Dosarele se depun la Alba Iulia, sediul AJF, urmând a fi trimise spre analiză Comisiei Tehnice a FRF. Cursul de licența UEFA B este programat să se încheie în luna iulie cu examenele finale, iar taxa cursului este de 1.180 lei. La această taxă se adaugă o sumă de aproximativ 500 lei, sumă ce reprezintă contravaloarea echipamentului JOMA (echipamentul va fi primit la modulul al doilea, datorită timpului necesar pentru comandarea sa și pentru aducerea sa din Spania). Astfel, perioada de înscriere începe miercuri, 10 ianuarie 2018, iar termenul limită de depunere a dosarelor este miercuri, 28 februarie 2018. Dosarul de înscriere trebuie să conțină următoarele:

 • C.V.-ul care să cuprindă activitatea de jucător și activitatea de antrenor (dacă este cazul).
 • Diploma de bacalaureat (copie xerox legalizată).
 • Diploma de absolvire a facultății, dacă este cazul (copie xerox legalizată).
 • Copie după carnetul de antrenor cu specializare FOTBAL* (*Carnetul de instructor obținut în urma absolvirii cursului de licență UEFA C sau eliberat de către orice instituție NU reprezintă același lucru cu cel de antrenor.)
 • Copie xerox după cartea de identitate.
 • Dovada medicală care atestă că este sănătos clinic şi este apt pentru efort fizic, eliberată de o policlinică competentă (Centrul de Medicină Sportivă / Policlinica Sportivă din Județ).
 • Aviz medical care să ateste că este apt din punct de vedere psihologic.
 • Cazier.
 • Dovada plății taxei de depunere a dosarului* (în valoare de 400 lei).
 • Două fotografii tip buletin.
 • Cerere înscriere Licența UEFA B.
 • Dosar plic.

Admiterea la cursul de licența UEFA B se va face în urma unui concurs, constând în două probe, una practică și una scrisă (ambele probe sunt eliminatorii, în sensul că este necesară obținerea unei note de 5 sau mai mare). Nota finală se obține făcând media aritmetică a celor două note.

 1. Examen PRACTIC – Luni, 19 Martie 2018 Toți candidații înscriși vor participa la proba practică.Examenul practic va consta în două probe: un circuit tehnic și o probă de joc.

1.Circuitul tehnic (imaginea este atașată anunțului) cuprinde o serie de elemente și procedee tehnice legate de conducerea mingii, lovirea mingii, dribling, preluarea orientată etc.. Descrierea circuitului tehnic: Se pleacă de la conul indicat cu „Start” prin conducerea mingii, se efectuează slalom printre jaloane (dribling), ca în imagine, după care se execută o auto-pasă cu panoul din colț, urmată de o preluare orientată. Se continuă în conducere, trecând printre cele două jaloane, apoi se schimbă direcția prin exteriorul conului și se parcurge în viteză următoarea latură a terenului. Din nou schimbare de direcție prin exteriorul conului, urmată de conducere. După depășirea marcajului alb, jucătorul efectuează o auto-pasă pe poziție viitoare (mingea trebuie să treacă printre cele două jaloane, iar jucătorul să le ocolească prin exterior). Pentru încheierea probei, jucătorul trebuie să treacă cu mingea la picior de conul indicat cu „Sosire”.  Se va puncta corectitudinea execuțiilor și nu timpul de parcurgere al traseului. Fiecare candidat are dreptul la două încercări. Cine consider că a parcurs foarte bine traseul poate renunța la a doua încercare.

 1. Proba de joc va consta într-un joc la două porți. Nota finală pentru examenul practic se va calcula făcând media aritmetică între notele de la cele două probe practice.
 2. EXAMENUL SCRIS va fi sub formă de grilă – 50 de întrebări din materia predată în facultățile de sport / școli postliceale, plus cunoștințe generale despre fotbal. Bibliografia pentru examenul scris cuprinde:
 • Carte: Pedagogia sportului – Anton MURARU (CNFPA)
 • Carte: Fotbal. Conducerea unei echipe. Antrenorul de copii și juniori. – Dan APOLZAN (Site SFA)
 • Carte: Teoria și metodologia antrenamentului. Periodizarea. – Tudor BOMPA (CNFPA / IKG)
 • Cultură generală fotbalistică

Examenul teoretic este programat în data de 20 martie 2018. Afișarea rezultatelor provizorii – marți, 27 martie 2018. Contestațiile vor putea fi făcute până joi, 29 martie 2018, ora 14:00. Afișarea rezultatelor finale – luni, 2 aprilie 2018. Organizarea cursului de licență UEFA B pentru anul 2018, Alba Iulia:

 

 • MODULUL 1 – 9 – 13 aprilie 2018
 • MODULUL 2 – 14 – 18 mai 2018
 • MODULUL 3 – 11 – 15 iunie 2018
 • EXAMENE FINALE – 2 – 4 iulie 2018

În conformitate cu art. 9 din Convenția UEFA 2015 – ”1. În principiu, un cursant trebuie  să participe în proporție de 100% la cursurile de formare a antrenorilor organizate de o parte la convenție , în baza prezentei convenții. 2. În urma unei solicitări scrise și motivate a unui cursant, parte ala convenție îi poate permite acestuia să recupereze unitățile din curs la care a absentat, cu condiția ca numărul total al absențelor să nu depășească 10%. Toate unitățile de curs la care a absentat trebuie recuperate în termen de 2 ani, recuperarea neputându-se întinde pe mai mult de un curs suplimentar.” Numărul de locuri – 25. NOTĂ: Din comisia de evaluare și examinare vor face parte membrii SFA, ai Comisiei Tehnice și personalități marcante ale fotbalului românesc.

*TAXA DE DEPUNERE A DOSARULUI LA CURSUL DE LICENȚA UEFA B este de 400 lei. Taxa de analiză a dosarului nu este rambursabilă.(ajfalba.ro)

Acest articol are un comentariu

 1. Olteanu Cristina

  Buna ziua.va rog frumos sa imi spuneti daca anul acesta se mai organizează si alte cursuri pt obținerea licenței B.Va multumesc!

Lasă un răspuns