Schior de talie mondială la Abrud!

Un tânar de 17 ani din Abrud nici nu mai ştie câte trofee a câştigat la concursuri naţionale şi internaţionale de schi. Este vorba despre Andrei Tanţoş (foto), elev in clasa a XI-a a Grupului Şcolar “Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud. Este schior de performanţă şi component al lotului naţional de juniori. Tânărul schior este antrenat de tatăl său, Tiberiu Tanţoş, a câştigat numeroase premii în ţară şi străinătate şi are deja în palmares 2 titluri consecutive de campion naţional. În 2010 a participat la diverse întreceri internaţionale la Nizna Boca, Strbske Pleso, Banska Bystrica, Liptovska Teplicka, Vratna (Slovacia), Jahorina şi Sarajevo-Bjelasnica (Bosnia Herţegovina), Borovets (Bulgaria) sau Arnoldstein (Austria). Recent, tînărul s-a întors de la Campionatul Mondial de schi alpin rezervat juniorilor care s-a desfăşurat la Crans Montana în Elveţia. Tânărul schior a arătat că s-a lansat pe schiuri încă de la vârsta de 3 ani, pe când era luat de tatăl său la diferite concursuri. Încă de la vârsta de 8 ani a participat la concursuri oficiale, iar la vârsta de 9 ani a luat prima medalie la Campionatul Naţional de Schi. După aceea, în fiecare an a tot strâns la medalii, neexistând nici un campionat naţional de la care să se întoarcă fără medalii.
Palmares…
“Din anul 2010 şi până acum, am câştigat 7 medalii la Campionatele Şcolare şi Naţionale. Cel mai mare succes pe plan internaţional a fost la Campionatul Mondial de Schi Juniori de la Crans Montana din Elveţia, unde din 162 de concurenţi (un record de participare la campionatele mondiale), am obţinut locul 62. Eu am avut numărul de participare 153 şi am ieşit pe locul 62. Încă din primul an de când am intrat în lotul naţional de juniori, am câştigat titlul de campion naţional la slalom. Acesta este al doilea an al meu în lotul naţional. Din lot fac parte, în total, 3 juniori şi 3 seniori. Pregătirea mea în vederea Campionatului Mondial de Schi Juniori a început încă din vara anului 2010 cu 3 antrenamente pe zi timp de 2 săptămâni la Centrul Olimpic din Poiana Braşov, cu antrenorul federal Florin Cristea, apoi am mai efectuat 3 stagii de câte 2 săptămâni în Austria, după care am mai participat la câteva concursuri internaţionale desfăşurate în Italia. A fost şi o preselecţie înainte de Campionatul Mondial, unde am câştigat doar 2 schiori, apoi am fost la concursuri în Cehia şi Slovacia. După toate aceste concursuri de pregătire pentru Campionatul Mondial am fost selectaţi 3 sportivi din ţară, respectiv Ştefan Claudiu Tudoran din Predeal, Dragoş Dan Moldovan din Miercurea Ciuc şi eu”, a declarat Andrei Tanţoş.
Sprijin material si financiar
El a mai arătat că tot ce ţine de echipamentul sportiv a fost sponsorizat de firma Vuarnet, valoarea unui astfel de echipament fiind de peste 4.000 de euro pentru un sportiv. Totul s-a făcut prin intermediul Federatiei Române de Schi, pentru că această firmă italiană are fabrică în România, la Bacău, şi totodată mai echipează loturile Franţei, Italiei şi Rusiei. În ce priveşte sprijinul financiar pentru a putea participa la competiţii, tânărul schior a precizat: “Domnul Dragoş Tănase, director general Roşia Montană Gold Corporation şi domnul consilier judeţean Adrian Bendea m-au susţinut necondiţionat şi vreau să le mulţumesc din suflet pentru acest lucru. Pentru rezultatele obţinute, am primit de la Federaţia Internaţională de Schi o invitaţie pentru a vedea Campionatul Mondial de Schi-Seniori, care se va desfăşura în luna februarie, iar după ce mă voi întoarce în ţară îmi voi programa următoarele competiţii” .

Cristi FLESCHIN

Lasă un răspuns