PENTRU PĂRINŢI. DE CE INSTRUCȚIUNILE DE PE MARGINEA TERENULUI AU UN IMPACT NEGATIV ASUPRA DEZVOLTĂRII MICILOR FOTBALIȘTI.

Copleșiți de entuziasmul și emoția jocului, mulți părinți simt că își ajută cu adevărat și își susțin copiii strigând instrucțiuni tehnice sau tactice de pe marginea terenului. * La urma urmei, vreau ca copilul să se joace mai bine. Pentru ca el să marcheze. Să se bucure de victorie.*

Deși acest lucru poate avea succes pe termen scurt în unele cazuri, are urmări grave pe termen lung pentru jucător:DISPAR ABILITĂȚILE DE REZOLVARE A PROBLEMELOR ȘI DE LUARE A DECIZIILOR

Fotbalul este un joc în care trebuie să rezolvi probleme și să iei decizii. Prin instruirea jucătorilor de pe marginea terenului, le iei experiența dezvoltării acestor abilități importante. Este ca și cum ai sta peste umăr și le-ai oferi toate răspunsurile atunci când fac un test! Dacă vrem să dezvoltăm factori de decizie încrezători și curajoși în fotbal, sportivi care sunt gata să-și asume riscuri și să învețe, este foarte important să nu le dăm toate răspunsurile.

DUCE COPILUL ÎNTR-O STARE DE CONFUZIE

Cel mai probabil vei încurca copilul pentru ca nu va ști pe cine sa asculte. Antrenorul vrea ca ei să facă un lucru, iar mama sau tata să facă altul. ‘Ce să fac, pe cine să ascult?!? Cel mai probabil, acest lucru va duce la un joc prost, la emoție, tensiune și anxietate inutilă.

ÎL DISTRAGI

Îl distragi pe jucător. De câte ori ați văzut un copil făcând o pasă, pierzând mingea, uitându-se imediat la mama sau la tata pentru aprobare sau sfat? Dacă se uită la tine, ăsta deja nu poate fi numit joc.

ÎL ÎMPIEDICI PE COPIL SĂ OBȚINĂ EXPERINȚE DE VIAȚĂ

Sportul este un teren de antrenament pentru viață și trebuie să se pună accentul pe lecțiile pe care le învață copilul tău și care îi vor fi utile pe tot parcursul vieții.  Oare nu vrem ca copiii noștri să fie responsabili pentru acțiunile lor? Pentru ca ei să se auto-reflecte, să vadă ce ar fi putut face altfel. Ca să poată corecta singuri situația data viitoare (și nu numai în joc)?

Din nou, antrenându-i din exterior și făcându-i dependenți de tine, le iei toate aceste abilități.

REDUCE CREATIVITATEA

A fi creativ înseamnă să vezi dincolo, să găsești căi atunci când alții nu le pot găsi, să vezi soluții acolo unde alții văd probleme. A fi creativ înseamnă a fi special, a fi îndrăzneț, a găsi soluții neașteptate și nebunești… Dacă un copil nu obține libertate, nu va încerca activități noi.

Data viitoare când sunteți la jocul copilului, acordați-le copiilor o pauză de la instrucțiunile dumneavoastră. Încercați să înțelegeți că ce văd ei pe teren și ceea ce vedeți dumneavoastră sunt lucruri complet diferite. Uită tot ce știi despre joc și încearcă să-ți imaginezi cum arată jocul lor. Priviți, priviți, priviți și bucurați-vă de vizionare. Și crede-mă, copilul tău va putea să te surprindă plăcut. (sursa Părinte de fotbalist, facebook Asociația Județeană de Fotbal Alba)

Lasă un răspuns